Det du behöver veta om eIDAS-förordningen

Publicerat måndag 18 september 2023 kl. 17:17

det-du-behover-veta-om-eidas-zigned
eIDAS förenklar förutsättningarna att göra affärer över landsgränserna inom EU

I en digitaliserad värld har behovet av säkra och pålitliga elektroniska transaktioner aldrig varit större. eIDAS-förordningen från EU är en central spelare i denna utveckling. I det här inlägget dyker vi ner i vad eIDAS är, varför det är så viktigt, och hur det påverkar dig och ditt företag.

Vad är eIDAS?

eIDAS, eller Electronic Identification, Authentication and Trust Services, är en EU-förordning som trädde i kraft 2014. Den syftar till att standardisera elektroniska identifikationer och transaktioner inom EU. Med eIDAS kan en digital signatur från Sverige exempelvis ha samma lagliga tyngd som en från Tyskland, vilket öppnar upp för en enhetlig digital marknad.

Varför är eIDAS viktigt?

eIDAS har stor inverkan på alla som deltar i den digitala ekonomin, från små startups som Zigned, till stora multinationella företag. Förordningen minskar komplexiteten och kostnaderna för företag som vill göra affärer i flera EU-länder, genom att erbjuda en enhetlig ram. Dessutom höjer eIDAS säkerhetsnivån i elektroniska transaktioner, vilket bygger förtroende hos både företag och konsumenter. Inte minst sätter eIDAS en global standard, vilket gör att dess påverkan sträcker sig även utanför EU.

Hur påverkar eIDAS dig?

Det är lätt att avfärda eIDAS som något för juristerna eller IT-avdelningen. Men sanningen är att det påverkar oss alla. Om du driver ett företag som vi gör med Zigned, gör eIDAS det enkelt att hantera elektroniska transaktioner och identifikationer på ett säkert och pålitligt sätt, oavsett var i EU du befinner dig. För privatpersoner ger eIDAS den trygghet och enkelhet som behövs för att signera allt från hyreskontrakt till arbetsavtal elektroniskt. Förordningen fungerar som en förtroendebyggande mekanism som gör det tryggare och mer effektivt att använda digitala tjänster överlag.

Hur Zigned hjälper dig med eIDAS

På Zigned arbetar vi för att vår tjänst ska vara i linje med eIDAS. Det betyder att du kan vara säker på att dina digitala transaktioner inte bara är enkla utan också säkra, oavsett var i EU du gör affärer.

Förståelsen för eIDAS-förordningen kan vara avgörande för din framgång i det digitala landskapet. Oavsett om du är en småföretagare eller en del av ett stort företag, har du mycket att vinna på att förstå och implementera denna förordning i din digitala strategi.

Taggar